nedelja, 06. maj 2012

Sweet weekend #1: Surprise kroglice



Ko »pade cuker« ali ko si zaželim razvajanja kar tako, padejo v moj plan vse sladke stvari - medena maska za obraz, romantični filmi, brskanje po starih fotkah&sporočilcih sladkih najstniških zaljubljenosti, vroč kakav z banano in cimetom v moji najljubši žirafa skodelici ter seveda… sladkarije! :))) Odkar se malo bolj poglabljam v zdrav način življenja, sem iz navdušene ustvarjalke smetanasto-nutellinih tort postopno prešla na bolj zdrave slaščice. Kar ne pomeni, da ne pojem kakega snajkersa (res najboljši izraz moje bivše profesorice slovenščine, hihi:) ali milke, samo zelo rada raziskujem različne variante receptov, običajne oz. belo-cukraste recepte spreminjam v zdravju bolj prijazne in se v mislih že veselim, kaj vse bom še sprobala, sčarala, začarala…
Zaenkrat so bile brbončice vseh prostovoljcev zelo zadovoljne, tako da pogumno napovedujem še veliko sladkih presenečenj. Če ne drugega, sem že sama kot bivša čokoodvisnica dovolj dober indikator, trust me. :P ^^ 
Ta vikend sem že drugič naredila Surprise kroglice, male simpatične bajske, ki se kar topijo v ustih in pričarajo nasmeh še največjemu skeptiku. ;) Recept je res preprost, brez kuhanja/pečenja, sestavine lahko poljubno zamenjate po svojem okusu oz. glede na to, kaj imate trenutno doma, npr. namesto lešnikov lahko uporabite mandlje, orehe; namesto dateljnov in rozin lahko uporabite suhe slive ali fige, namesto medu - agavin/javorjev sirup/yacon. Tako bodo kroglice res edinstvene in samo vaše. Just free your mind and the rest will follow :)

SURPRISE KROGLICE (sestavine za 10kroglic)
Za kroglice z jagodo sem uporabila:
6 narezanih svežih jagod
2 žlici (presnega) kakava v prahu
¾ skodelice rozin
10 dateljnov
med (po želji)
kokosovo moko

Za kroglice z banano pa:
pol narezane banane (narežeš potem ko narediš maso)
3 žlice presnega kakava v prahu
3žlice kokos moke
4 suhe slive
10 dateljnov
pest orehov (~10)
1 žličko bio vanilije v prahu
1 žlico medu (lahko ga spustite)

Za pripravo potrebujete mini mikserček oz. sekljalnik, v katerega stresete vse sestavine. Oreške in suho sadje je prej priporočljivo namakati (suhe slive/datlje/fige/rozine 30min v topli vodi, oreške lahko tudi čez noč, vodo kasneje odlijemo), ni pa nujno.
V mikserčku vse sestavine pulzno sesekljate, da nastane dokaj enotna masa, iz katere boste lahko oblikovali kroglice. Če je masa premokra, dodate še malo kakava ali kokos moke, če pa je presuha, vmešate vanjo malo vode/sojinega mleka.
Sama kroglice naredim tako, da z žličko zajamem nekaj mase, jo v dlani sploščim, položim gor košček jagode/banane, vzamem še malo mase in z njo prekrijem spodnji del. Nato kuglico povaljam v kokos moki ter položim na pladenj ali v papirnat modelček. Ko porabim vso maso, pa hitro v hladilnik, da se sestavine malo prepojijo.
ʚϊɞ Extra metuljčkast namig: v maso lahko kanete tudi kapljico bio eteričnega olja pomaranče za poživitev ali pa dodate esenco vanilije (afrodiziak). ;)

::: Hugs&smoothies vsem,   maych ʚϊɞ

1 komentar:

  1. Mmmmm tole pa zgleda precej slastno! :) ne bi se branil kroglice ali dve :)

    OdgovoriIzbriši